Visieontwikkeling

Visieontwikkeling in organisaties

Docenten: Luuk Stegmann, Jan Ewout Ruiter

De nieuwe leergang Visieontwikkeling in organisaties, in samenwerking met de Internationale School voor Wijsbegeerte, zal februari 2018 van start gaan. Hij omvat zeven modules waarin praktische oefeningen en theoretische onderbouwing elkaar afwisselen. Aan de hand van de klassieke ideeënleer en de hedendaagse, praktische vertaling daarvan leren deelnemers in verschillende maatschappelijke en organisatorische contexten ideeën op te roepen, zichtbaar en bespreekbaar te maken. De leergang is gebaseerd op het boek Spelen met ideeën – De kunst van het filosofisch gesprek van Jos Kessels.

De groep bestaat uit minimaal 8, maximaal 12 personen. 

Inhoud

De leergang traint u in het vinden en verwoorden van ideeën en in het begeleiden van het onderzoeksproces. Uitgangspunt zijn klassieke filosofische methoden: het socratische gesprek, Plato´s ideeënleer, de verschillende vakken van het trivium, retorica, dialectica en grammatica (overtuigen, onderzoeken, uitdrukken). Zij worden toegepast op actuele praktijkkwesties en hedendaagse thematiek.

Een idee is te definiëren als een beeld dat de ‘ware betekenis’ van een kwestie laat zien. Om een idee op het spoor te komen moet men tien aspecten van de kwestie analyseren, verdeeld over vier niveaus van onderzoek: de feiten, de persoon, de verschillende mogelijke denkrichtingen of polen, en de overkoepelende visie. Tezamen vormen zij het zogenaamde kralenspel.
 

Interview met leergangers

 

Programma

De leergang bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel.

Theoretisch deel:

Praktisch deel

Tijdsinvestering

De leergang omvat zeven modules van drie dagdelen (dinsdagavond, woensdagochtend, woensdagmiddag). Houdt u rekening met voorbereidingstijd van ongeveer vier uur per week (lezen, praktijkopdrachten). De opleiding wordt afgesloten met een meesterstuk, dat beoordeeld wordt en voorwaardelijk is voor de licentie. Voor het behoud van de licentie is nascholing noodzakelijk.

De leergang vindt plaats op de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden.

Toelatingseisen

De leergang is gericht op beleids- en strategieadviseurs, kenniswerkers, opleiders en andere professionals die complexe conceptuele processen begeleiden en de leerstof in hun werk kunnen integreren. De toelatingseisen zijn:

Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Indien u niet aan alle criteria voldoet, maar toch aan de opleiding wilt meedoen, is het mogelijk om via het intakegesprek te onderzoeken welke kennis of vaardigheid ontbreekt en hoe u deze kunt bijspijkeren.

Data

De leergang bestaat uit zeven modulen, verspreid over een jaar. Elke module omvat drie dagdelen, dinsdagavond, woensdagochtend en -middag. Aankomst dinsdagavond op de Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden, om 17.00 uur met borrel en inchecken. Slot woensdag om 17.00 uur. Op de dinsdagavonden dineert u in een aparte zaal, waar het programma direct van start gaat. Neem voor actuele data, kosten en aanmelding contact op met de ISvW  ).