Jos Kessels

Ik studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als muzikant, journalist en filosofiedocent. Daarna heb ik onderzoek gedaan, eerst in wetenschapsfilosofie, later in didactiek van filosofie. Ik promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode).

Naast mijn academische werk ben ik steeds meer op de markt gaan werken, tot ik de universiteit helemaal vaarwel zei. Ik heb 35 jaar gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving geleid: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Daarnaast schreef ik boeken en specialiseerde me in ideeënleer: de theorie en praktijk van het socratisch gesprek.

In de loop der tijd ontwikkelde ik verschillende gespreksinstrumenten, zoals het zandlopermodel, het poëtisch argument, het concept vrije ruimte en het kralenspel (bekijk de beschrijving daarvan op Wikipedia hier).

Tegenwoordig houd ik me, naast mijn praktische werk, vooral bezig met de rol van verbeelding in het menselijk denken en spreken, met name de rol van muziek.